• In opdracht van Woonstichting Sint Joseph
  • locatie Boxtel
  • uitgevoerd in 2011/2015Een tuin voor en door de bewoners.Dat is het uitgangspunt van het project Stapelen. In opdracht van de woonstichting Sint Joseph bedacht ik een plan waarin het belangrijkste punt was om de huurders van het wooncomplex te betrekken bij de ontwikkeling van het tuinplan. Bewoners droegen hun ideeen en wensen aan via een enquete. Het ontwerp vloeide hier uit voort en al snel kon het project van start gaan samen met de bewoners, de vrijwilligers van de werkgroep Natuur en Landschapsbeheer Boxtel en de woonomgevingsploeg van Sint-Joseph.De aanleg van de tuin nam meerdere jaren in beslag en is in fase uitgevoerd. Er zijn door de jaren heen gezellige werkdagen geweest waar de bewoners flink de handen uit de mouwen hebben gestoken om een gemeenschappelijke tuin te maken die goed toegankelijk is voor iedereen.
    In het begin moesten er een aantal bomen en coniferen gekapt worden voor meer lichtinval in de tuin en in de woningen. Alle gekapte bomen zijn hergebruikt. Een aantal stammen dienen nu als omranding voor de plantvakken op de terp. De hardhouten stammen zijn hergebruikt voor het maken van nieuwe banken, tafels en voor de visvlonder. Van de takken zijn takkenwallen gemaakt, een prima schuilplaats voor de vogels en egels.

Inrichting

De terp, een verwaarloosde heuvel in de tuin werd aangeplant met bosplanten, zoals varens en bosaardbeitjes. Hier kun je heerlijk zitten en heb je een prachtig uitzicht op het riviertje de Dommel en het aangrenzende landschap.

Een nieuw verhard pad zorgt ervoor dat ook de bewoners met een scootmobiel en rollator de visvlonder kunnen bereiken. De vlonder werd door een storm vernield en door een groep handige bewoners opnieuw opgebouwd en voorzien van een ruime bank en tafel. Het is een favoriete ontmoetingsplek voor veel bewoners met mooi zicht op een nest waar ieder jaar de ooievaars broeden.

De bestaande moestuinen werden verplaatst naar een mooie nieuwe plek met meer zonlicht.

Ook tijdens de uitvoering van het project wilde ik de bewoners mee laten denken. Zo werd er een kleine wedstrijd uitgeschreven voor de bewoners om een prieel met bank te ontwerpen. Tijdens een workshop die ik heb gegeven zijn de bewoners zelf aan de slag gegaan en hebben gezamenlijk een mooi ontwerp gemaakt voor een nieuw prieel.

De entree werd samen met Groen en Re-integratie A van Weert onder handen genomen en ziet er nu weer fris en kleurrijk uit. Binnenkort zullen grote hoogstam fruitbomen worden aangeplant. Zo verandert de tuin bij Stapelen stukje bij beetje van een verwaarloosde tuin in een prachtige plek en zal deze in 2015 worden voltooid.