• In opdracht van Woonstichting Sint Joseph
  • locatie Boxtel
  • uitgevoerd in 2011/2015

Een tuin voor en door de bewoners. Dat was het uitgangspunt van het project Stapelen. In opdracht van Woonstichting Sint Joseph bedacht ik een plan. Cruciaal daarin: de huurders betrekken bij de ontwikkeling van het tuinplan. Door middel van een enquête maakten ze hun ideeën en wensen kenbaar. Het ontwerp vloeide hieruit voort en al snel kon het project van start gaan. Samen met de bewoners, de vrijwilligers van de werkgroep Natuur en Landschapsbeheer Boxtel en de woonomgevingsploeg van Sint-Joseph (heet nu JOOST.). De aanleg van de tuin nam meerdere jaren in beslag en werd in fasen uitgevoerd. Door de jaren heen waren er gezellige werkdagen. De bewoners staken hun handen flink uit de mouwen en realiseerden een gemeenschappelijke tuin die heel toegankelijk is voor iedereen.
In het begin werden diverse bomen en coniferen gekapt voor meer lichtinval in de tuin en in de woningen. Alle gekapte bomen zijn hergebruikt. Een aantal stammen dient nu als omranding voor de plantvakken op de terp. De hardhouten stammen zijn hergebruikt voor het maken van nieuwe banken, tafels en de visvlonder. Van de takken zijn takkenwallen gemaakt, een prima schuilplaats voor vogels en rondscharrelende egels.

Inrichting

De terp – een verwaarloosde heuvel in de tuin – werd aangeplant met bosplanten, zoals varens en bosaardbeitjes. Hier kun je heerlijk zitten met een prachtig uitzicht op het afwisselende landschap, waar de Dommel doorheen meandert.

Dankzij een nieuw verhard pad kunnen ook bewoners met een scootmobiel of rollator naar de visvlonder. Nadat de vlonder door een storm werd vernield, bouwde een groep handige bewoners hem opnieuw op en voorzag hem van een ruime bank en tafel. Dit is nu een favoriete ontmoetingsplek voor veel bewoners. Met zicht op een ooievaarsnest waar elk jaar ooievaars in broeden.

De bestaande moestuinen werden verplaatst naar een mooie beschutte plek met meer zon.

Ook bij dit project wilde ik de bewoners laten meedenken. Daarom werd er een kleine wedstrijd uitgeschreven voor de bewoners om een prieel met een bank te ontwerpen. Tijdens een workshop die ik gaf, gingen de bewoners zelf aan de slag en maakten gezamenlijk een mooi ontwerp voor een nieuw prieel.

De entree werd samen met Groen en Re-integratie A. van Weert onder handen genomen. Sindsdien ziet deze er weer fris en kleurrijk uit. Vervolgens werden grote hoogstamfruitbomen aangeplant. Zo veranderde de tuin bij Stapelen stukje bij beetje van een verwaarloosde tuin in een prachtige plek waar bewoners heerlijk kunnen vertoeven.