• In opdracht van Stichting licht op groen voor kwetsbaarheid
  • locatie Liempde
  • uitgevoerd in 2015/2016

Onzen Hof

Een braakliggend stuk grond is veranderd in een sfeervolle en prachtige gezamenlijke binnentuin.

Het uitgangspunt voor de realisatie van deze tuin was om zoveel mogelijke mensen hierbij te betrekken. Aan mij is gevraagd om een ontwerp en een plan van aanpak te maken en de coördinatie van het project op me te nemen. Met inbreng van de wensen van de buurtbewoners en bewoners van de zorginstellingen De Vlaswiek en Cello en de Basisschool de Oversteek heb ik een ontwerp gemaakt voor de tuin. Iedereen heeft over het ontwerp mee kunnen praten. Er zijn bij de aanleg veel vrijwilligers betrokken. Daarnaast heb ik een groep leerlingen van de opleiding Tuin, Park en Landschap van Helicon MBO groen begeleidt met de aanleg van de tuin.

Tijdens de gezellige werkdagen werd er flink wat werk verzet. Bij de actie “NL doet “ hebben we hulp gekregen van de burgemeester en wethouders, diverse gemeenteraadsleden, de buurtbewoners en bewoners van Cello om het kippenhok te maken en fruitbomen te planten. Een groep bewoners heeft gezamenlijk de pergola en plantenbak van cortenstaal gemaakt.

Beleving

De openbare tuin is een plek geworden voor jong en oud, maar met name voor kwetsbare mensen zoals ouderen met dementie van De Vlaswiek en mensen met een beperking van Cello. De basisschool De Oversteek wil de tuin gaan gebruiken voor educatieve doeleinden.In de tuin kunnen kleine wandelingen worden gemaakt. De paden zijn ruim van opzet en goed beloopbaar met een rollator en rolstoelvriendelijk. Er staan op verschillende plekken bankjes om uit te rusten en om te genieten van de fijne omgeving.

Beplanting

Voor de beplanting is gekozen voor herkenbare planten die men kan

Proeven, Plukken, Ruiken en Voelen.

Er staan bloemen, besdragende struiken, fruitbomen en kruiden. Aangevuld met veel geurende planten en er bloeit het hele jaar door iets in de tuin. De planten zijn ook aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels. De moestuinen van de bewoners staan vol met gekweekte bloemen en groenten. Er is een aparte snijbloemenhoek. Hier kan men bloemen plukken en zelf in de vaas zetten. Zo breng je een stukje buiten mee naar binnen.

Onzen Hof heeft al veel mensen bij elkaar gebracht en is nu een fijne en veilige ontmoetingsplek voor iedereen geworden.